30 april 2020

Voorpagina – We zitten thuis en ruimen op

Het sociale leven ligt door het coronavirus vrijwel stil. Mensen werken thuis en dat maakt blijkbaar een enorme opruim- en kluswoede bij iedereen los. Er staan files voor het hek van de milieustraat in Kapelle, zelfs al voordat het terrein opengaat. De topdrukte houdt nu al vijf weken aan. Mensen blijven maar komen.

“Het is drukker dan ooit,” zegt directeur Paul Marinissen van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). Het is maandagochtend en mensen rijden af en aan met auto’s en aanhangwagens vol met grof huishoudelijk afval afkomstig van schuren en zolders. Personeel van de milieustraat leidt alles in goede banen. Steeds mogen maar zes auto’s het terrein op. Tussen alle bedrijvigheid door loopt een man met een paar planken in zijn hand en een vrouw met een kruiwagen vol met tuinafval. Een vader fietst met zijn peuter en een zak met plastic afval aan zijn stuur het terrein op. “Dat is typisch iets voor Kapelle, met de fiets of de kruiwagen afval brengen,” wijst Marinissen. “Sinds het aanscherpen van de RIVM-regels zijn bij alle milieustraten in Zeeland tien tot vijftien procent meer bezoekers gesignaleerd en eenzelfde percentage extra afval.”

De eerste weken werden we echt overvallen door de drukte en hebben we verkeersregelaars ingehuurd om incidenten te voorkomen. Maar daardoor liepen onze kosten te hoog op. We regelen het nu met onze eigen mensen en dat betekent geduld hebben voor bezoekers. Vervelend is dat mensen niet weten dat we op de kleine milieustraat in Kapelle niet alle afvalstromen kunnen ontvangen. Met harde kunststoffen, matrassen, aarde, gipsplaat, niet herbruikbaar afval zoals geïmpregneerd hout, autobanden, gasflessen en asbest verwijzen we ze naar de milieustraten in Goes en Kruiningen.” Marinissen verbaasde zich het afgelopen weekend in Goes over de file van anderhalf uur. “Dan staat daar een oudere man te wachten met alleen een wasrekje dat hij wil wegbrengen en ook iemand met een doos met oud papier. Het is bijna een uitje!” Hij kijkt naar een man met drie kinderen die overal afval naartoe brengen. “Dat is ook niet volgens de veiligheidsregels!”

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten