18 juni 2020

Voorpagina – Inwoners Kapelle massaal zwerfvuil te lijf

Wethouder Jon Herselman en Robin Valentijn uit Kapelle overhandigden afgelopen donderdag de eerste gemeentegrijper om zwerfafval in hun buurt op te ruimen aan Janneke Goulooze. Er zijn nog 50 andere inwoners in Kapelle en 25 in Wemeldinge die al een grijper hebben aangevraagd.

‘Ik ga ze allemaal rondbrengen’, belooft Robin. Hij vindt het leuk om te doen, leert mensen kennen en hoort tips. De vrolijke Kapellenaar hult zich vrijwillig drie dagen in de week in het oranje tenue van de gemeentelijke buitendienst en rijdt met zijn bakfiets rond om zwerfafval uit het buitengebied te verwijderen. “De kilo’s die Robin heeft opgehaald zijn niet meer te tellen”, beaamt Jon Herselman. “Als gemeente zijn we erg content met zijn inspanningen en krijgen we veel positieve reacties. Toen Robin in het najaar van 2019 met het plan kwam om grijpers uit te delen aan inwoners die wilden helpen, leek ons ​​dat een goed plan. Het voorstel was ook al kant-en-klaar want hij had ook al geïnformeerd bij Multimate op het dorp.”

Na de oproep in De Scheldepost kreeg Robin al 75 aanvragen voor een grijper binnen. Janneke Goulooze was de eerste die zich aanmeldde.

“Sinds ik met pensioen ben, fiets ik veel. Het is een kleine moeite om dan het zwerfafval dat ik zie mee te nemen. Een poosje terug viel ik bijna in de sloot toen ik daar afval uit wilde halen, daarom is een grijper een uitkomst!”

Robin is blij met alle nieuwe collega’s, waarvan sommige eerst een dagje met hem mee willen lopen. Hij vindt het grappig dat mensen, door het coronavirus, ineens hun shirt of jas voor hun mond houden als hij op zijn bakfiets passeert. ‘Net alsof ik ze zo besmet.’ Ook is het hem opgevallen dat er de laatste weken veel minder zwerfafval ligt. “Wel schoonmaakdoekjes, ook naast de afvalbakken. Ik denk dat mensen die vieze bakken niet aan willen raken.”

 

Een gratis afvalgrijper bestellen kan door naam, telefoonnummer en e-mailadres te mailen naar gemeente@kapelle.nl of bel van maandag t/m donderdag tussen 14.00 uur en 15.00 uur naar 14 0113.

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten