23 februari 2021

Scouting in Zeeland blijft populair: ”Het is een uitdaging voor iedereen”

Ondanks de lockdown is Scouting in Zeeland populair. Het aantal jeugdleden in Zeeland steeg in 2020 met 1,65%. Dit blijkt uit intern onderzoek van Scouting Nederland. Een mooi resultaat, ondanks veel activiteiten die niet door konden gaan. Toch blijven ze bij Scouting niet stilzitten. Janne Princen, Mediateam van de Regio Zeeland vertelt over onder andere #ikscoutthuis.

Janne is begonnen als Explorer toen ze vijftien was en sindsdien is haar scouting carrière in een sneltreinvaart gegaan. Janne: ‘’Tijdens zo’n carrière kom je op veel plekken, leer je veel mensen kennen en kun je veel betekenen.’’ Op dit moment is ze invallend Teamleidsters Bevers bij de Prinses Margrietgroep Bruinisse, is ze onderdeel van het mediateam en is ze hoofd Communicatie voor HIT Zeeland.

Doe het zelf pakketjes
Janne heeft ook gemerkt dat de scouting populairder is geworden. ‘’Er heeft lang een stigma gehangen rondom Scouting. Vaak wordt er gedacht dat Scouting voor buitenbeentjes is, maar het is een uitdaging voor iedereen.” Gelukkig merken we dat hier verandering in komt en wordt er vaker geïnteresseerd gevraagd wat we precies doen en wanneer er weer leuke activiteiten worden georganiseerd.’’ Na een eerste lockdown in maart, waarbij de fysieke bijeenkomsten niet door konden gaan, ligt Scouting sinds december wederom stil. Door de hashtag #ikscoutthuis kunnen de scouts thuis wel aan de slag. ‘’Denk aan pakketjes die we afleveren met opdrachten, knutselprogramma’s of uitleg hoe ze, eventueel onder begeleiding, zelf koekjes kunnen bakken.’’ De scouts zijn ook online actief tijdens bingoavonden via Teams. ‘’Tijdens zo’n bijeenkomst kunnen ze ook even met elkaar kletsen. Dat hebben ze in deze tijd echt nodig. De typische onzin uitkramen wat ze tijdens de opkomsten ook doen,’’ vertelt Janne.

Unieke provincie
Volgens Janne is Zeeland voor scouts uniek doordat ze activiteiten op het water, op het land en in de bossen kunnen organiseren. ‘’Elke keer weer is het leuk om nog te kijken wat je kan doen met de omgeving waar je clubgebouw zich bevindt. Daarnaast liggen er veel groepen dicht bij elkaar, dus zo kunnen we vaak een beroep op andere scoutinggroepen doen.’’

Groen licht
Kinderen en jongeren blijven motiveren op actief bezig te zijn is lastig in tijden van het coronavirus. Vooral omdat je tot achttien jaar buiten mag sporten, maar activiteiten van Scouting mochten niet doorgaan. ‘’Dat vinden sommigen moeilijk om te begrijpen. Zeker bij de jongere scouts is het lastig. Ze willen zo graag naar Scouting en probeer ze dan maar eens uit te leggen dat hun zusje of broertje wel mag gaan voetballen. Gelukkig hebben we groen licht gekregen voor de komende periode en kunnen de buitenactiviteiten weer plaatsvinden.’’

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten