18 maart 2020

Hoe een kennismaking opeens gedomineerd wordt door een virus!

Beste mensen, we bevinden ons in een moeilijke periode. De ontwikkelingen rondom corona volgen elkaar snel op. Het is inmiddels een wereldwijde crisis. Het kabinet zet alles op alles om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. U volgt de meest recente ontwikkelingen uiteraard ook op de media. Maar het komt nu heel dicht bij en het raakt ons allemaal.

De impact is groot. Uiteraard allereerst voor hen die getroffen zijn door dit virus. Zij ervaren een onzekere periode. Ik wil hen en hun naaste omgeving ook via deze column heel veel sterkte toewensen.

De nieuwste maatregelen, zekere na het “kantelpunt” op 15 maart j.l., hebben ook een groot effect in onze samenleving en het beheerst de alledaagse gang van zaken. Activiteiten gaan niet door, bedrijven en organisaties kunnen hun werk niet doen en heel veel mensen maken zich zorgen. Ik voel met hen mee en wens ze heel veel sterkte.

Tegelijkertijd beseffen we met elkaar dat de vergaande maatregelen noodzakelijk zijn. En dan heb ik het niet alleen over bijeenkomsten met meer dan 100 personen, maar ik doe ook een appel op u om in het kader van “sociale onthouding” uzelf en uw naasten in te perken door sociale contacten te minimaliseren. Alles staat – terecht – in het teken van het temmen van het virus. Laten we elkaar daarop aanspreken en respect en waardering opbrengen om de kwetsbaren in onze samenleving niet in een moeilijke positie te brengen.

Ik wil ook alle vertrouwen uitspreken naar de professionals. Achter de schermen wordt er ontzettend hard gewerkt en onze organisatiegraad staat in de wereld hoog aangeschreven. Ook in Zeeland merk ik dit dagelijks via de bestuurlijke lijnen. Het is daarom van belang dat we de adviezen opvolgen. Blijf thuis, zeker als je hoest, verkouden of grieperig ben.

Hoewel het tegengesteld lijkt ten opzichte van het voorgaande, is het ook van groot belang dat we juist nu extra naar elkaar omkijken. Vooral naar hen die kwetsbaar zijn: ouderen, eenzamen of mensen met een mindere fysieke gesteldheid. We moeten meer dan ooit voor hen klaar staan. Bijvoorbeeld door voor hen boodschappen te doen of eten te bereiden. Of gewoon door een telefoontje om te vragen hoe het gaat. Ook in Kapelle zie ik mooie betrokkenheid en ik heb dan ook heel veel respect en waardering voor ons zorgpersoneel bij bijv. Cederhof, de onderwijzers en allen die zich bekommeren om de medemens.

Van de gemeente Kapelle mag u ook in deze crisistijd verwachten dat we er voor u zijn. Samen met deskundigen proberen we een steentje bij te dragen om de crisis in bedwang te houden.

Let goed op uzelf, neem extra hygiënemaatregelen in acht en gebruik vooral uw gezond verstand, want het nemen van eigen verantwoordelijkheid is wat u kunt doen om de crisis met z’n allen aan te pakken.

En tot slot: laat zien dat saamhorigheid in onze genen zit, laten we ook in deze crisistijd aantonen dat we samen sterker staan dan alleen. Hou vol want ook dit virus zal getemd worden, daar ben ik zeker van!

Fons Naterop

(wnd) Burgemeester Kapelle

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten