Afbeelding
Foto: Elise Fluijt

“De betovering op die snoetjes als ze hun eigen creaties zien, dat is echt goud”

Lokale ondernemer

Wie het erf van boerderij Hof Keizersweel in Wemeldinge oploopt, wordt enthousiast begroet door ‘waak’honden Bolt en Molly. Op het eerste gezicht oogt het een doodnormale boerderij, totdat je verder het terrein oploopt en acht kamelen je aanstaren. Eigenaren Penney van der Borgt en Peter de Vos hebben het er druk mee. Zij met het organiseren van allerlei (kinder)feestjes en workshops op de boerderij en hij met het verzorgen van alle dieren. “Mensen weten niet wat ze meemaken, wanneer ze een kameel of struisvogel in onze wei zien lopen.’’

Tekst: Elise Fluijt


Penney en haar vriend Peter wonen al sinds 1997 samen op boerderij Hof Keizersweel. Het huis, ook al is het niet meer de oorspronkelijke boerderij, behoorde toe aan zijn ouders. “Met pijn in ons hart hebben we de oude boerderij gesloopt”, vertelt Penney. “Het was te gevaarlijk om er in te blijven wonen. Wel hebben we de oude stenen verwerkt in de muren van ons nieuwe huis.” Ook de oorspronkelijke schuur bestaat niet meer. Na een heftige brand vier jaar geleden was er niets meer van het gebouw over. “De brand was heel erg. De schuur was al 300 jaar oud en ook hadden we net de muren en vloeren opgeknapt.” 

Betovering
Met een voorliefde voor kinderen en creëren, startte Penney 23 jaar geleden met het organiseren van kinderfeestjes op de boerderij. Wanneer ze over haar werk praat, beginnen haar ogen te glimmen. “Bij toeval kwam ik erachter dat ik het organiseren van feesten ontzettend leuk vind”, lacht ze. “Een nicht van Peter vroeg of ik een kinderfeestje kon organiseren met een rondleiding langs de dieren. Toen ging er een wereld voor me open. Ik verzon steeds meer workshops en zo ging het eigenlijk rollen.” De schuur waar ze de workshops houdt, hangt vol met allerlei handgemaakte creaties, kleurrijke accessoires en kringloopspullen. “Allemaal oude meuk, heerlijk vind ik dat. Kinderen mogen hier troep maken en de mooiste knutsels maken. Ik ga helemaal mee in hun fantasie”, glimlacht ze. “Een beachboard maken is mijn favoriete workshop. Dat vind ik vooral zelf leuk om te maken. Eerst kliederen de kinderen op de houten planken en zodra het aan touwtjes hangt, zie je die betovering op hun gezichtjes. Goud vind ik dat.”

Ark van Noach
Waar Hof Keizersweel vooral om bekend staat, zijn de uitheemse dieren op het terrein. “Dat komt allemaal bij Peter vandaan”, lacht Penney. Toen de twee in 1994 een half jaar verkering hadden, kocht Peter zijn eerste struisvogel. Peter: “Toen ik jong was, hadden we al allerlei dieren hier op het erf. Op een bepaald moment wilde ik iets anders dan varkens hebben.” Na het lezen van een artikel over struisvogels, was hij verkocht. “Sindsdien gaat het alle kanten op”, lacht hij. En dat is niet gelogen. Er leven rondom de boerderij verschillende kamelen, walibi’s, struisvogels, Japanse kraanvogels, glansfazanten en nog veel meer exotische vogelsoorten. “Ik heb het losgelaten”, lacht Penney. “De dieren zijn de afdeling van Peter en onze oudste zoon Pol. Daar heb ik geen invloed op. Wanneer zij een leuk dier tegenkomen en er is nog plek op ons land, dan kopen ze het.” Naast alle bekijks die de dieren trekken, houden ze de beesten voornamelijk om te fokken. “Het is hier net de ark van Noach,” grapt ze. “Van alle diersoorten hebben we een mannetje en een vrouwtje rondlopen.”

Toekomst
Penney is nog niet van plan te stoppen met alle activiteiten op Hof Keizersweel. Daarnaast verzorgt ze niet alleen workshops op Hof Keizersweel, maar ook op locatie. “Van dit werk word ik gelukkig. Als het ons gegund is, dan blijven we workshops geven, feestjes organiseren, dieren verzorgen en rondleidingen geven totdat het niet meer kan.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant