Afbeelding
Foto: Jasmijn Schiebaan

“Communicatie en acceptatie, dat is zó belangrijk”

Gesprek van de week

Samen de liefde vieren. Je belooft elkaar trouw in voor- en tegenspoed. Een zin die voorbijkomt tijdens de gemiddelde trouwceremonie. Maar wat is het geheim achter een (lang) gelukkig huwelijk? Zes echtparen blikken terug op hun trouwdag en vertellen over de liefde voor elkaar in de jaren daarna. Hier het verhaal van Elke & Guido.


Guido (51): “Onze bruiloft in 1995 was standaard: stadhuis, kerk, receptie, diner en feest. Zoals het vroeger ging. Ons huwelijk kabbelde op het gemakje voort. We kregen drie kinderen samen en vormden een prima team. Maar toen er hobbels op de weg kwamen, bleek dat het ook niet meer dan dat was al die jaren: een prima team. We besloten naar een relatiecoach te gaan, maar dat hielp niet. In maart 2021 besloten we daarom om uit elkaar te gaan.” Elke (50): “De verbinding tussen ons was zoek. Er waren zoveel frustraties, spanningen en misverstanden dat het voor niemand meer fijn was, ook al hadden we geen ruzie. Guido is voor een paar maanden in een vakantiehuisje gaan wonen en dankzij een scheidingsbemiddelaar verliep alles eigenlijk heel soepel.” Guido: “Toen we de scheidingspapieren daadwerkelijk moesten ondertekenen, keken we elkaar aan: ‘Willen we dit wel echt?’”
Elke: “Het was liefde op het eerste gezicht toen we elkaar voor het eerst zagen op school. Ik was 16, Guido 17. Hij was net verhuisd van Middelburg naar Goes. We vielen meteen op bij elkaar en toen bleek dat we in dezelfde klas zaten, werd het helemáál spannend. Een paar maanden later hadden we verkering.” Guido: “We waren, en zijn, heel verschillend. Dus het was een uitdaging om die liefde op het eerste gezicht om te zetten in meer, ook al hadden we goede intenties. Echt verbinding maken, was moeilijk voor ons.” Elke: “Toch waren veel mensen verbaasd toen we uit elkaar gingen, dus dat er altijd iets was, was duidelijk.” Guido: “Terug naar de scheiding: die is nooit voltrokken. We wilden graag samenblijven en zijn daarom naar een christelijke relatietherapeut gegaan. Zij heeft ons geleerd hoe we opnieuw konden gaan bouwen samen. We leerden op een andere manier met elkaar omgaan en écht communiceren. Dat is volgens ons hét sleutelwoord voor een gelukkig huwelijk: communicatie. En acceptatie: accepteer en waardeer de ander zoals die is. We steunen elkaar nu onvoorwaardelijk.” Elke: “Om onze liefde opnieuw te bezegelen, besloten we een jaar geleden ‘opnieuw’ te trouwen. Niet officieel, maar we kochten wel nieuwe trouwringen en hielden een mooi feest, zoals wij het voor ogen hadden.” Guido: “Deze dag betekende veel meer dan onze trouwdag 28 jaar geleden, die was voorgeprogrammeerd en niet uit ons hart. Nu vergaven we elkaar voor alle jaren die we elkaar tekort deden en beloofden we om op deze voet verder te gaan. Het was mooi om dat te doen met familie en vrienden om ons heen.” Elke: “God heeft ons samengebracht en al die tijd niet losgelaten. We hebben Zijn aanwezigheid steeds gevoeld, zeker ook in de moeilijke periodes.

Tekst: Gertie De Boey

Digitale krant