Afbeelding

Gelukkig nieuw jaar

Column

De jaarwisseling verliep redelijk rustig in onze gemeente. Toch was er bijna €30.000 schade aan straatmeubilair, zoals vuilnisbakken en verkeersborden. Geld waar we als gemeente zulke leuke dingen mee konden doen. Echt jammer in een tijd waarin het geld in de gemeente toch al niet heel ruim voor handen is. Als er al vijftig inwoners zijn die op deze manier plezier hebben aan het afsteken van vuurwerk, dan zorgt iedere persoon voor €600 aan schade.

Vrijdag 26 januari ga ik samen met medewerkers van het Memorial ’40-’45 en de gemeente naar Parijs. Hier bezoeken we de Nederlandse ambassade. De ambities om tot een uitgebreider memorial te komen, zijn groot. Maar tot nu toe ontbreekt het geld ervoor. Samen zetten we alle zeilen bij om dat overal bij elkaar te krijgen.

Ik hoorde pasgeleden een verhaal over de telefooncel die nu bij het Memorial aan de Goessestraatweg staat. De eerste telefooncel kregen we cadeau van Melton Mowbray. Een gemeente waarmee we ooit in de jaren ’80 een uitwisseling hadden. Die telefooncel is opgeblazen met vuurwerk. De stukken gietijzer schoten bij omwonenden naar binnen. Uiteindelijk waren er twee jongens voor verantwoordelijk. Zij hebben de schade van vele duizenden guldens betaald. Er kwam weer een nieuwe telefooncel.

Wie nu de schade in de gemeente heeft veroorzaakt, weten we vaak niet. Maar zelf weten ze dat natuurlijk wel. Als iedereen die erbij betrokken was nu €600 overmaakt naar het Memorial ’40-’45…

Constantijn Jansen op de Haar

Burgemeester

Digitale krant