Afbeelding

4330 ter plaatse...

Column

Om als bevelvoerder bij te blijven en je kennis op niveau te houden, worden er diverse events georganiseerd. Een van de onderdelen is de Vakmanschapsdagen. Tijdens deze dagen komen alle bevelvoerende mensen uit Zeeland bij elkaar op een locatie in de provincie. 


Op zo’n dag hebben we verschillende workshops over het thema van de dag. En deze keer ging het over veilig werken bij de brandweer. Als eerste kregen we het verhaal uit Dronten waar een collega is verongelukt in een liftschacht. Heel indrukwekkend om dit verhaal te horen en wat dit gedaan heeft, en nog doet, met de ploeg. Deze verongelukte collega was de 98e brandweerman die sinds 5 mei 1945 is omgekomen bij een inzet. Je begrijpt dat we na dit onderdeel even tijd nodig hadden om het een en ander te laten bezinken.

Na de pauze, onder het genot van koffie/thee en gebak, waren er workshops over diverse aspecten van veiligheid, maar ook over elektriciteitstransitie, de manier van leidinggeven tijdens een inzet en tot slot het minst sexy onderwerp: wet en regelgeving. Bij alle onderdelen bedenk je dat de brandweer nooit in een veilige omgeving zijn of haar werk doet. Altijd als het onveilig wordt, worden wij geroepen om de situatie weer veilig te maken. Maar hoe je op een zo’n veilig mogelijke manier je inzet kan doen, daar gaat het uiteindelijk om.

Naast de bezinning en de kennisoverdracht, zijn deze dagen ook een soort reünie van brandweermensen. Zo waren we bijvoorbeeld met vijf mensen van onze bevelvoerdersopleiding. Dit was dus ook nog eens bere-gezellig.

Koen Harlaar
Vrijwillige brandweer

Digitale krant