Afbeelding

Camera’s bij eigen huis

Column

Wilt u thuis uw eigendommen of uzelf beveiligen? U mag een camera, zoals een videodeurbel, ophangen bij uw huis. U moet zich daarbij wel houden aan de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De belangrijkste regel bij camera’s rondom eigen woning is dat uw camera alleen eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van de buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen. Staat uw scooter op straat en wilt u die filmen? Dan mag u volgens de privacyregels niet de hele straat filmen. U mag alleen het stuk van de straat filmen waar uw scooter staat. Dit doet u door het camerabeeld zoveel mogelijk in te zoomen. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om de camera zo af te stellen dat die alleen uw bezittingen filmt. Laat u uw camera ophangen door een installatiebedrijf? Kijk dan met de installateur mee hoe die de camera instelt en geef aan dat u de camera privacyproof wilt instellen.

De politie gebruikt vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd: ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Hoe doe ik mee met Camera in Beeld?
Iedereen kan deelnemen aan het politiesysteem Camera in Beeld. Heeft u een buitencamera? Dan kunt u de camera registreren op onze website (politie.nl) bij Camera in Beeld. Zo maakt u de buurt veiliger. Wilt u meer weten over de regels omtrent het plaatsen van een camera? Kijk dan eens op de website: autoriteitpersoonsgegevens.nl         

Ivo Krijnsen, Joost Hofman en Maja Meesters
Wijkagenten

Digitale krant