Afbeelding

Zomer

Column

Mijn eerste zomer in Zeeland. Mij was beloofd dat Zeeland de meeste zonuren van Nederland heeft. Maar zoals het nu gaat is wel een beetje overdreven.

Wanneer ik deze column schrijf, komen bij de examenleerlingen de uitslagen binnen. Meestal gaat de vlag uit. Een mooie lijst en trotse ouders. Of misschien met de hakken over de sloot en ook trotse ouders. Of de spanning is nog niet voorbij. Een herexamen en nog blokken met dit mooie weer. Blokken, net zoals de kinderen in het speciaal onderwijs. Vanaf 17 juni zijn zij hard aan het werk. Zij horen pas op 2 september of ze zijn geslaagd.

De eerste eindexamenleerlingen zijn nu dus klaar met de middelbare school. Zij bereiden zich voor op een vervolgopleiding. Veel vrije tijd om leuke dingen met vrienden en vriendinnen te doen. Of juist bij een vakantiebaantje aan de slag gaan. We zien ze in de hele gemeente samenkomen en genieten van het lekkere weer. Iets eten, iets drinken, vaak met muziek. Heerlijk om even onbezorgd gewoon te genieten van deze tijd na de examens.

Naast de leuke ontspannenheid van deze tijd komen er ook veel foto’s bij mij binnen. Van het strandje in Wemeldinge bijvoorbeeld, waar na het ‘chillen’ heel veel rommel achterblijft. Nu heb ik niet de illusie dat veel jongeren mijn columns lezen. Dus daarom de vraag: als je kind naar buiten gaat om van het weer te genieten, geef dan eens een tas mee om alle spullen weer in te doen.

Constantijn Jansen op de Haar
Burgemeester

Digitale krant