23 juni 2020

Boek ‘Jong in de Zeeuwse oorlog’

Journalist Jan van Damme (63) presenteerde in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp het boek ‘Jong in de Zeeuwse oorlog’. Daarbij was het merendeel van de 24 hoofdpersonen uit het boek aanwezig. Het is een bundeling van interviews over persoonlijke belevingen van de Tweede Wereldoorlog.

‘We hebben de verhalen gebundeld omdat we merkten dat het voor veel mensen bijzondere verhalen zijn, voor zowel de mensen die vaak voor het eerst hun verhaal vertelden als voor de lezers die dikwijls een niet altijd even bekend beeld van de oorlog kregen voorgeschoteld,” vertelt Jan van Damme die van diverse ooggetuigen heeft gehoord dat ze hun verhaal hebben ingelijst en opgehangen in de kamer. “Daarom leek het me mooi dat we hun verhaal ook nog eens in een hardcover kunnen aanbieden.”

Jong waren ze in de jaren 1940-1945, variërend van kind, puber tot bijna volwassen. Ze stonden nog aan het begin van hun leven. Vijfenzeventig jaar later vertellen ze hun verhalen over bommen, onderdrukking, chaos en paniek. Maar ook over avontuur, vriendschap en heldendom. Eerst marcheerden Franse soldaten gehaast naar Zuid-Beveland. Niet veel later vielen de eerste Duitse bommen op havens en fabrieken. Het waren de meidagen van 1940. Voor wie jong was in Zeeland zag het leven er opeens heel anders uit. Anton Cabboort (1931) uit ‘s-Heer Hendrikskinderen vertelt over de bijzondere onderduiker, een Duitser in een camouflagepak, die een paar dagen bij hun wilde verblijven.

Nellie de Smit-Hoogesteger (1937) uit Nisse weet nog precies hoe het dorp vanaf Terneuzen werd beschoten. Via Slot Ter Nisse werd ze gewond naar een hospitaal in Antwerpen vervoerd waar haar arm werd afgezet. En Lenie Blom-Schaleven (1935) woonde tijdens de bezettingsjaren in Renesse, waar het gezin elf Duitse soldaten in huis had. In de gang stonden hun kisten met handgranaten. Jong in de Zeeuwse oorlog wordt uitgegeven door Het Paard van Troje te Goes, waar het boek ook onder meer te koop is, 159 pagina’s, 19,99 euro.

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten