Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

Jouckje van Ieperen brengt het verhaal van Kyra uit, die opgroeit als pleegkind in twee culturen

Voorpagina

De pleegzorg in een positief daglicht zetten en diversiteit in de maatschappij accepteren, dat is het doel van schrijfster Jouckje van Ieperen uit Kapelle. Het Boek ‘Kyra’, is speciaal geschreven voor peuters en kleuters om lastige onderwerpen, zoals pleegzorg, bespreekbaar te maken. De illustraties van Rebecca Eckhardt zijn een kleurrijke toevoeging aan dit verhaal.

De inspiratie voor haar boek komt voor uit Jouckje haar eigen gezinssituatie. Pleegdochter Fiona (4) woont al zo lang ze zich kan herinneren bij Jouckje, haar man en twee zoons. Het stel is gek op hun (pleeg)dochter en ook de jongens zien Fiona als hun zusje. Het enige verschil is de huidskleur van Fiona en dat weet ze maar al te goed. “Regelmatig wordt ze op school of op straat geconfronteerd met het feit dat ze een donkere huidskleur heeft en die van haar pleegmoeder, ik dus, is wit”, vertelt Jouckje. “Binnen ons gezin zijn we heel open over de pleegzorg en geven Fiona ook mee dat ze niet altijd antwoord hoeft te geven op best wel pittige en confronterende vragen.”

Herkenbaar hoofdpersoon
Tijdens de vaste voorleesmomenten binnen het gezin, want Jouckje geeft aan een echte voorleesmoeder te zijn, merkt Fiona al snel dat de hoofdpersonen in de verhalen er meestal niet uitzien zoals zij. “Een kind met een donkere huid, waarvan de ouders blank zijn, zie je zelden in kinderboeken en zelfs niet in boeken over pleegzorg. Dat bracht mij op het idee om zelf een boek te schrijven. Uiteraard met andere namen, de hoofdpersoon heet Kyra, en het verhaal hier en daar wat aangepast. Maar zodra ik het inclusief tekeningen voor Fiona haar neus legde, riep ze: ‘Dat ben ik!’ Ook onze pleegzorgbegeleider was geraakt door het verhaal en vond het een goed idee om het boek uit te geven.”

Tekeningen
Maar om een verhaal beeldend te maken, zijn passende tekeningen van belang volgens Jouckje. Ze kende illustrator Rebecca Eckhardt doordat de kinderen bij elkaar in de klas zitten, ze elkaar zien in de kerk en elkaar volgen op social media. “Het verhaal raakte ook mij”, vertelt Rebecca. “Ik ken Fiona en ik herken haar situatie. Ik ben zelf geadopteerd, ik heb een donkere huidskleur en mijn ouders niet. Dat vragen hard aan kunnen komen, weet ik uit ervaring. Dus dat zowel de pleegzorg als de diversiteit in de maatschappij met dit boek in een positief daglicht wordt gezet, kan ik alleen maar aanmoedigen.”

Enthousiaste reacties
Jouckje en Rebecca zijn om tafel gaan zitten om ideeën uit te wisselen, als snel ging het creatieve brein van Rebecca op volle toeren aan de slag en heeft ze de tekeningen gemaakt met Fiona in het achterhoofd. Jouckje: “De tekeningen zijn prachtig en echt een mooie toevoeging.” Rebecca vult aan: “Ik heb het rustig gehouden, want de illustraties moeten niet het verhaal overnemen. Dat is gelukt en daarom leest het boek nu op een fijne manier weg.” Ook de omgeving van de vrouwen reageert enthousiast. “Bij Fiona in de klas is het boek al voorgelezen en reageerden zowel de juf als de kinderen positief. Met dit boek wil ik een stukje bewustwording creëren en op een speelse manier een moeilijk onderwerp zoals pleegzorg uitleggen.”

Boekhandel De Bron in Kapelle verkoopt het boek Kyra en ook bij Boekhandel Lectori is het boek online te vinden. Ook is het mogelijk het boek te bestellen via de website: boekscout.nl.

Digitale krant