Afbeelding
Foto: Destiny van Geffen

“In mijn kunst gaat het om transformeren”

Lokale ondernemer

Als van jongs af aan is Jacqueline van Baalen met kunst bezig. Als haar vervolgopleiding niet doorgaat, besluit ze zelf verder te gaan. Ze maakt inmiddels al meer dan 30 jaar iedere dag wandpanelen, materieschilderijen en vooral kunstenaarsboeken. Een grote selectie van deze kunstwerken is tot en met 1 juli te bewonderen bij KunstUitleen de Bevelanden.

Tekst: Hannah Zegers


“Mijn vader was beeldhouwer en altijd aan het houtsnijden aan de keukentafel. Als kind keken wij geen tv, maar zaten we samen aan de tafel te kleien. Daar komt mijn passie vandaan. Later ben ik textiel en kunstgeschiedenis gaan studeren, heb mijn examens afgerond, maar de vervolgopleiding kon helaas niet doorgaan. Dat was het moment dat ik voor mezelf verder ben gegaan.” In een grote kamer in haar huis in Kapelle, het atelier, heeft ze boxen vol staan met materialen voor haar kunstwerken. Ze gebruikt verschillende soorten verf, textiel, garen, draden, oude foto’s en ga zo maar door. “Ik pluk overal wat vandaan en iedere keer als ik vastloop, ga ik een andere cursus doen. Zo pik ik altijd wat ideeën of technieken op die ik gebruik.”

Transformeren en bouwen
Jacqueline maakt op dit moment vooral kunstenaarsboeken. “Dat kunnen boeken zijn met op iedere bladzijde een kunstwerk, maar de laatste tijd probeer ik daar net wat anders mee te doen.” Als ze een boek klaar heeft, maakt ze er bijvoorbeeld een gat in om er een ander voorwerp in te stoppen. “Maar de eerste keer was dat heel eng”, lacht ze. “Gelukkig is nooit iets mislukt, want het gaat in mijn werk echt om transformeren. Als ik niet tevreden ben, gaat het nog in een ander verfbad, voeg ik een laag toe of komt er een ander materiaal bij. Ik ga door totdat het de perfecte structuur heeft. Eigenlijk werk ik als bouwer, maar dan zonder sculptuur. Dat beeldhouwen is er toch een beetje in gebleven.”

Inspiratie
Jacqueline haalt haar inspiratie vooral uit verval met de aarde- en roestkleuren, haar hoofd staat nooit stil. “Ik laat me leiden door het materiaal. Ik experimenteer wat ik ermee kan doen en dat verwerk ik in de kunstwerken. Soms pakt het goed uit, soms valt het tegen. Zo heb ik een boek gemaakt, dat uit hout bestaat, waar een kopergroene laag tevoorschijn kwam doordat de verf op elkaar afstootte. Dat zijn de verrassingen die ik het leukste vind om te zien.” Oude foto’s of oud papier met verschillende handschriften zijn ook altijd welkom bij Jacqueline. “Hier knip ik in en maak ik weer nieuwe families of teksten van. Dat vind ik echt mooi om te verwerken.”

De expositie
Op dit moment is een selectie van Jacquelines werken te zien bij KunstUitleen de Bevelanden. Het is niet de eerste keer dat ze exposeert, maar wel de eerste keer in haar geboortestad Goes. Hier is een selectie te vinden van haar werken, waaronder verschillende kunstenaarsboeken, wandpanelen en materieschilderijen. “Ik ben er zelf, als het lukt, op zaterdag. Dan laat ik de kunstenaarsboeken graag van dichtbij zien, want hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.”

Digitale krant