Afbeelding
Foto: Destiny van Geffen

Jacco Filius is tennisleraar: “Het is leuk om jonge mensen op weg te helpen in een sport”

Lokale ondernemer

Voor wie regelmatig op de tennisbanen komt van tennisvereniging ‘t Swaecke in Wemeldinge is Jacco Filius een bekend gezicht. Zo is hij ook regelmatig te vinden op het gravel van de verenigingen in Goes, Kloetinge en Yerseke. Als tennisleraar brengt hij jong en oud de kneepjes van de sport bij. “Met de toenemende populariteit van padel verzorgen we inmiddels ook padel lessen”, legt Jacco uit.

Tekst: Caroline Houmes


Jacco zelf ontdekte de tennissport al toen hij zes jaar was en in Yerseke woonde. Tot zijn achttiende was hij een fanatieke speler. Hij haalde landelijk niveau. De keuze voor een CIOS-opleiding lag voor de hand, zoals het ook bijna logisch was dat hij daarna het trainersvak inrolde. “Ik ben lange tijd als tennistrainer actief geweest in Noord-Brabant. In 2008 keerde ik terug naar Zeeland, naar Wemeldinge om precies te zijn. Daar ontstond het idee om het anders te gaan doen. Als tennisleraar ben je namelijk erg solistisch bezig. Je staat van drie uur ‘s middags tot een uur of tien ‘s avonds op de baan en hebt, buiten de leerlingen zelf, weinig contact. Ik startte om die reden met Tennis Organisatie Zuidwest. Daarbinnen werk ik samen met twee vennoten, namelijk Luc Govers en Jermo Stoel.” 

Clubs en trainers ontzorgen
Met dit bedrijf zetten Jacco en zijn collega’s in op het ontzorgen van verenigingen en trainers. “We zijn actief op de lijn van Dinteloord tot Vlissingen. Daar zetten we bij tal van clubs trainers in die de tennislessen verzorgen. Deze tennisleraren kunnen op ons terugvallen voor zaken als inschrijvingen, planning en administratie. Datzelfde geldt voor de verenigingen. Vaak worden die gerund door vrijwilligers. Wij proberen hen te helpen, onder andere door lessen te verzorgen, maar ook beleidsmatig input te leveren om leden te werven en te behouden.”

Plezier van samenwerken
Natuurlijk zitten er voor Jacco zelf ook voordelen aan deze manier van samenwerken. “Als tennisleraar heb je best een eenzaam bestaan. Het is daarom leuk om met anderen op te trekken. We houden elkaar scherp, stellen samen lessen samen en delen ervaringen. Ook cursussen pakken we samen op. Zo zijn we actief aan de slag gegaan met padel. Deze sport is in opkomst en enorm populair. Veel clubs omarmen deze nieuwe sport, omdat ze behoefte hebben aan iets nieuws. Om die reden verzorgen we inmiddels ook padel lessen. Zo is Jermo onder andere in Kapelle actief met padel en geef ik zelf in Goes padel lessen.”

Dagelijks op de baan
Zelf staat Jacco ook nog steeds dagelijks op de baan. Hij geniet van het lesgeven, zowel aan kinderen als aan volwassenen. “Het contact met mensen is erg leuk. Dat motiveert. Bovendien is het erg leuk om mensen op weg te helpen in een sport. Tennis is wat dat betreft net iets moeilijker dan padel. Er komt best wat bij kijken voordat je een balletje kunt slaan. Padel daarentegen is laagdrempelig en bijzonder toegankelijk voor een brede doelgroep. Ik noem het wel eens ‘een spelletje’, maar dat neemt niet iedereen me in dank af. Aan de andere kant realiseer ik me dat deze sport snel groeit en daarmee ook het niveau. In ieder geval brengt deze nieuwe lichting sporters ook weer de nodige reuring mee naar de verenigingen. Dat is leuk. Kantines zijn weer vaker open en het is gezellig op de clubs.”

Passie
Jacco vertelt dat tennis altijd zijn passie is geweest én gebleven. “Wat juist deze sport zo leuk maakt? Op de baan sta je er alleen voor. Je komt jezelf dan echt wel eens tegen, maar gaat het goed, dan kun je ook echt alles uit jezelf halen.”

Afbeelding
Digitale krant