Afbeelding
Foto: Privébeeld

Jan brengt als bakker het ambacht over met zijn cursussen

Lokale ondernemer

Jan de Muijnck is gek op bakken en koken. Al jaren werkt hij als bakker in een bakkerij en menig Zeeuws brood, bolus of tompouce is door zijn handen gegaan. Wanneer hij gevraagd wordt om vrijwillig een bakcursus te geven, vindt hij dit een goed idee. Zo’n zes jaar geleden begon hij met lesgeven over zijn vak, om er in 2023 mee aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer.

Tekst: Marit Jansen van Galen


De Zeeuwse bakclub, zo heet het bedrijf van Jan. “Als klein jongetje wist ik al vrij snel dat ik bakker wilde worden, hoe dit zo gekomen is weet ik niet precies meer. Het zit verder niet in de familie”, lacht hij. Met liefde en passie oefent hij het ambacht uit in de bakkerij waar hij ondertussen leidinggeeft. “Ik vind leidinggeven erg leuk, maar aan de andere kant ben je dan minder met je handen bezig. En dat is toch wat dit beroep mooi maakt.” Wanneer hij met zijn gezin in Kapelle gaat wonen, zien hij en zijn vrouw Marijke de mogelijkheid om een groot tuinhuis te bouwen. Samen zijn ze aan de slag gegaan met de bouw van het tuinhuis, oftewel kookstudio waar de Zeeuwse bakclub gevestigd is. “We hebben het van boven tot onder zelf gecreëerd, met wat hulp van vrienden en familie. We zijn erg trots dat we hier groepen mogen ontvangen om lekker samen te koken of te bakken.” 

Ambacht uitoefenen
Met de Zeeuwse bakclub biedt Jan cursussen van verschillende dagen, verdeeld over een aantal weken. “De basis van met name het bakken, kun je niet leren in één middag. Dat bouw je langzaam op en ik vind het belangrijk dat mijn cursisten weten wat ze doen in de keuken, het echte ambacht uitoefenen.” De cursussen bestaan uit het maken van onder andere bolussen, croissants, pizza’s, en worstenbroodjes. Cursisten mogen de lekkernijen mee naar huis nemen én ze ontvangen het recept. “De mensen die hier voor het eerst komen, zijn vaak wat verlegen en afwachtend. Maar als de cursusperiode dan is afgelopen vragen ze: Wanneer begin je weer met een nieuwe cursus? Dat is natuurlijk voor mij een groot compliment.”

Hobby en ondernemerschap
Naast de workshops, bakt Jan ook lekkernijen op aanvraag. “Hier thuis, in mijn achtertuin oftewel mijn bakstudio, voelt het niet als werken. Ik heb een ontzettend leuke baan en dit is voor mij echt hobby. Toch ga ik mijzelf steeds meer ondernemer voelen, door alles wat erbij komt kijken. Gelukkig helpt mijn gezin vaak mee, dus dat is gezellig en zorgt voor een ontspannen sfeer. Mijn doel is om nog meer cursussen te geven met verschillende thema’s en mensen met een zelfverzekerd en positief gevoel in de keuken te laten werken. Als cursisten nieuwe ideeën hebben rondom glutenvrije lekkernijen of persoonlijke aanvragen, sta ik daar ook altijd voor open.”

Digitale krant