Afbeelding
Foto: Petra Slingenberg

Petra is fotograaf: “Ieder persoon en iedere shoot is bijzonder”

Lokale ondernemer

Petra Slingenberg is al jaren handig met de camera maar heeft nooit de behoefte gehad om hier een professionele carrière van te maken. Tot dit in 2017 veranderde, ze de kans kreeg om bij haar huidige baan in de zorgsector minder te gaan werken en een basisopleiding fotografie ging volgen. “Dat is de start geweest van mijn leven als ondernemer en dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken”, vertelt Petra.


“Ik ben daarna doorgestroomd naar de Fotovakschool en heb daar de kneepjes van het vak geleerd. Eigenlijk is fotograferen een heel technisch vak. Velen denken dat je er creatief voor moet zijn. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar je moet ook met de camera om kunnen gaan, het juiste licht creëren of vinden en er gaat veel tijd zitten in het uitzoeken en beoordelen van foto’s. Meestal zit ik langer achter mijn computer uit te zoeken, dan dat ik daadwerkelijk met een fotoshoot op locatie bezig ben.” Nadat Petra de aanvraag kreeg om een bedrijfsfeest te fotograferen, besloot ze zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. “Ik wilde het graag goed doen, zoals het hoort. Als ondernemer word ik steeds vaker door bedrijven als fotograaf gevraagd. Ik merk dat mond-tot-mondreclame nog steeds het beste werkt. En natuurlijk door het zien van mijn foto’s als het bijvoorbeeld bij iemand thuis hangt.”

De tijd nemen
Een eigen stijl heeft de fotografe niet, geeft ze aan. “Ik vind het vooral belangrijk dat de mensen blij zijn met hun foto. Als het bij hen past en ze herkennen zichzelf in de foto, dan hoeft dit niet per se mijn stijl te zijn. Ik zie mezelf als ‘levensfotograaf’. Ik leg bijzondere momenten vast en daar valt mijn specialisatie onder: mensen en belangrijke gebeurtenissen in hun leven vastleggen. Ik ben als fotograaf ook afgestudeerd in de richting ‘human interest’. Maar als ik privé op pad ga, uiteraard met een camera, fotografeer ik ook graag dieren zoals vogels en insecten.” In de tijd dat Petra de opleiding volgde, waren haar nichtje en neefje vaak ‘de klos’. Lachend: “Toen waren ze nog kleiner en kon ik ze makkelijker voor mijn lens krijgen. Ik heb veel op hen mogen oefenen en onder andere die foto’s hangen in mijn studio.” Petra neemt graag de tijd voor haar shoots. “Het kan even duren voordat iemand zich op zijn of haar gemakt voelt, voordat de omgeving meewerkt en er ook een klik is tussen de mens voor de camera en ik erachter. Ik luister goed naar de wensen om daar vervolgens invulling aan te geven. Soms zie ik dat mensen mijn foto nog steeds als profielfoto gebruiken op social media, zelfs als dit al langere tijd geleden is. Dat zie ik echt als een compliment.”

Contact met mensen 
Voorheen werkte Petra in de sociale sector en volgens haar matcht het goed met fotografie. “Ik zorg graag voor mensen, ik vind het contact met de verschillende mensen fijn en het is mooi om iemand te helpen door bijvoorbeeld zelfvertrouwen te geven met een mooie foto. Werken met mensen is eigenlijk een rode draad door mijn leven en carrière. Zo vind ik afscheidsfotografie een grote eer om te doen, maar is een bruiloft ook weer erg bijzonder. Ieder persoon en iedere shoot heeft iets bijzonders.”

Digitale krant